Kongremizin Ardından... - Prof. Dr. Zeynep GÖKCAN ÇAKIR

Kongremizin Ardından...


Bizim için yıl boyunca yaptıklarımızın prömiyeri sayılan kongremizi Antalya’da bir kez daha gerçekleştirdik. Ulusal olarak 13. kez, kıtalararası 4. kez organize ettiğimiz Acil Tıp Kongremizde yine pek çok heyecanı, ilki ve mutluluğu birlikte yaşadık. Harika sunumlar dinledik,  efsaneler ile tanıştık, Dünya’nın dört bir yanından gelen meslektaşlarımız ile bilgi alışverişinde bulunduk, eski arkadaşlar ile hasret giderdik, sosyal programlar ve deniz, kum, güneş ile bir nebzede yorgunluğu azaltmaya çalıştık.

Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Güney Afrika, Çin, Tayvan, Polonya, Hong Kong, İngiltere, İspanya, Litvanya, Gürcistan, Suudi Arabistan, Hindistan, Mısır, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Umman, Katar, Ürdün.  4 farklı kıtadan, 23 farklı ülkeden gelen 50’den fazla yabancı misafirimizi kongremizde konuşmacı ve oturum başkanı olarak ağırladık. Küreselleşmenin insanlığın normu olduğu günümüzde,  kıtalararası kongremiz dünya acil tıp camiasını tek bir mekânda buluşturarak, hem kendi ülkemizin hem de farklı ülkelerin acil tıp ile ilgili ürettiği yeni ürünlerin, fikirlerin, kültürlerin ve dünya görüşlerinin alış verişini kolaylaştırdı.

Bir efsaneyi ağırladık kongremizde. Profesör Lewis R. GOLDFRANK. Tanımlamaya kelimelerin yetmeyeceği, “toksikolojinin babası” sayılan bu çok yönlü bilim insanı mütevazı tavırları, güler yüzü, iletişime açık yapısıyla kelimenin tam anlamıyla gönüllerimizde taht kurdu. Birçoğumuz onun sadece toksikolog yönünü bilirken, o bize yaptığı sunumlarla aslında gerçek bir acil lideri, asla yorulmayan bir araştırmacı, kamu sağlığı politikalarını belirleyen bir otör olduğunu gösterdi, ufkumuzu açtı.

Kongremizde yedi salonda sunumlar dört gün boyunca devam etti. Belki de tek serzenişi bu konuda aldık: “harika dersler arasında seçim yapmakta zorlanma”… Bütün salonlarda travmadan toksikolojiye, kritik bakımdan görüntülemeye kadar acil tıbbın tüm konuları üzerine yeni ve güncel bilgilerin sunulduğu, zamanın nasıl geçtiğini anlamaya fırsatın kalmadığı muhteşem sunumlar gün boyu devam etti. Ülkemizin duayen hocalarından kariyerinin başındaki hekimlere kadar geniş bir aralıktaki anlatıcıların varlığı bize farklı perspektiflerden bilgileri değerlendirme fırsatını tanıdı.   

Her yıl kalınlığı giderek artan bildiri kitabımızda bu yıl 600’den fazla poster sunum, 300’den fazla sözel sunum olmak üzere toplam 1000’e yakın bildiri yer aldı. Gönderilen bildiriler hem nicelik olarak hem nitelik olarak gerçekten üst seviyedeydi. Sadece ülkemizden değil dünyanın değişik yerlerinden de gelen bilimsel yazıların varlığı, kongremizin uluslararası tanınırlığını göstermesi açısından bizleri oldukça gururlandırdı, 

Bu yılki kongremizde derneğimiz ile ilgili iki büyük organizasyonun lansmanını yaptık. YEPS ve SonoSchool.

ATUDER’in genç yüzü YEPS (Young Emergecny Physicians Society) ilk tanıtımını bu kongre aracılığıyla yaptı ve pek çok genç acilciye ulaştı. Mesleğinin ilk yıllarındaki acil hekimlerinin gereksinimlerine yönelik çözümler geliştirme, kariyer planlamalarına yardımcı olma, mezuniyet sonrası eğitim ihtiyaçlarını giderme, hekimlerin hem kendi aralarındaki hem de ATUDER ile iletişimlerinin arttırma noktasında eminiz ki YEPS çok büyük işler başaracak.  Kongre bünyesinde her yıl geleneksel olarak yapılan “asistan bilgi yarışması” ve “asistan sunum yarışması” bu sene YEPS tarafından organize edildi. Kuruluşunun üzerinden birkaç ay geçmesine rağmen bu iki yarışmanın gerçekleştirilmesindeki başarıları bizlerin geleceğe daha güvenle bakmasını sağlıyor. Ayrıca oldukça eğlenceli zaman geçirilen karaoke gecesi de yine YEPS tarafından düzenlendi. Amerika Birleşik Devletleri’nden gelen saygıdeğer hocamız University of Washington Travma Bölümü hocalarından ve Amerikan Travma Acil Cerrahi Derneği yönetiminden Dr. Arman Dagal öncülüğünde YEPS araştırma grubu kuruldu. İnanıyorum ki bu grup bilimsel heyecanını ve akademik çalışmaya olan hevesini, çok merkezli yapısı ve değerli hocalarının tecrübeleriyle birleştirerek ileride önemli projelere imza atacaktır. Yolun açık olsun YEPS!

Prof. Dr. Erden Erol Ünlüer hocamızın başkanlığında kurulan SonoSchool online, offline ve pratik eğitimleri birleştiren ultrason okulu… SonoSchool yatak başı ultrason eğitimine büyük yenilikler getiriyor. Her ne kadar dünyada ultrason ile ilgili online eğitim siteleri bulunsa da ilk defa bir platform bu kadar geniş ve ayrıntılı ultrason modülü eğitimi olanağı sunmakta ve konunun meraklılarına evlerinin konforunda eğitim fırsatı sağlamakta. Bu yönleriyle SonoSchool şimdiden dünyadaki diğer örneklerinden oldukça farklı bir yere sahip oldu. Okulda Türkçe yanında İngilizce eğitimde verilebilmesi nedeniyle bu eğitim projesi bizi heyecanlandırdığı kadar yabancı konuklarımızın da dikkatini çekti.  Editoryel boardında, EuSEM Başkanı Roberta Petrino ve EuSEM ultrason bölümü başkanı Jim Connoly, Zeki Ateş gibi ultrason eğitimi konusunda önemli isimleri barındıran okul uzun süre kendi alanının yıldızı olacak.

Kongremizde ilk kez bu yıl “yılın acil tıp uzmanı” ve “yılın acil tıp kliniği” ödüllerini verdik. Amacımız acil için gecesini gündüzüne katan, bazen kendi hayatından çalan meslektaşlarımızı ve ülkemizde acili daha iyi yerlere getirmek için çırpınan kliniklerimizi takdir etmek, onların kalplerimizdeki yerini göstermekti.

Kongremiz bilimsel açıdan katılımcıların eğitimine katkı sağlarken, sosyal açıdan da birleştirici bir ortam oluşturdu. Gala gecemizde, yılların eskitemediği sanatçı İzel sayesinde çok çok eğlendik. Yeni arkadaşlıkların kurulduğu, var olan dostlukların pekiştirildiği, deyim yerindeyse camianın bütünleştiği bir kongre oldu bizim için.

Sadece bu kongre değil, tüm yıl boyunca ATUDER’in bilimsel etkinliğinin olmadığı herhangi bir hafta yok gibiydi. Hem kongremizdeki başarımız hem de Türkiye’deki acil tıbbın ATUDER’in öncülüğünde koşar adımlarla aldığı mesafe tabidir ki tüm dünyadaki meslektaşlarımızın dikkatini çekiyor. Türkiye Acil Tıbbının, ATUDER le beraber dünya acil tıbbı için lider ve belirleyici konuma ulaşma yolunda olduğu yorumunu hem kongre esnasında hem de daha sonra her fırsatta tekrarlıyorlar. Kendilerinden çok gurur verici nazik iletiler almaya devam ediyoruz.    ATUDER bu gücü öncelikle acil tıp uzmanlarının o kendine özgü dinamizminden, her an her şeye hazır olan doğasından, daha sonra da yönetim kurulunun sarsılamaz birlikteliğinden ve başarma azminden alıyor.  Ve tabi ki gerçek bir lider ve öncü olan başkanından…Camiamızın duayenlerinden, hocaların hocası, sayın Başar CANDER hocamız…Hocam, daha önce de uluslararası ödüllerle taçlandırmış olduğunuz bilgi, beceri ve deneyimlerinizi Acil Tıp Camiasına adamış olmanız herhalde başımıza gelen en güzel şeydir. Bir kısmını birlikte yürüme şerefine nail olduğum bu yolda, çoğu kere kendinize ve ailenize ayıracağınız zamandan kaçırarak bizlere abilik, hocalık, önderlik yaptınız…Minnettarız…

Bir kongreyi bitirdiğimiz için üzülürken gelecek yılın kongresine biraz daha yaklaştığımız için heyecanlanıyoruz. Bu gemi dokuz ay boyunca dalgalı denizlerde, fırtınalı sularda yol alırken, çevrede kudurmuş köpek balıkları fırsatçılık için dolanırken bile bir an için ümidimizi kaybetmedik. Göreceğimiz güzel günlerin hayalini kurduk. Gediğimiz noktada bizim anlımız ak, yaşadıklarımızla zihinlerimiz daha olgun. Ama biliyoruz ki tarih Brütüs’leri hiçbir zaman unutmadı ve unutmayacak. Goldfrank’ın kongremizdeki sunumu sırasında söylediği gibi “adanmışların başaramayacağı hiçbir şey yok”. Biz kendimizi Türk Acil Tıbbı’nın gelişimine, daha iyi yerlere gelmesine adadık. Kongremiz ile bunu başardığımızı düşünüyoruz.

Bir sonraki kongrede buluşmak dileğiyle. Esenlikler…

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
27May

Kongremizin Ardından...

03May

Yolum Acil'den Geçti...